Dešavanja u Beogradu Kuda za vikend

Putovanje u srednji vek

Važno je da deca (na)uče istoriju kako bi mogla da razumeju kako prošlost utiče na to kako sada živimo. Učenje istorije je sjajno za učenje o ljudima, kako su živeli i njihovoj kulturi. Istorija deci daje kontekst kako se okruženja menjaju i daje im razumevanje ko smo i odakle dolazimo. Učenje o prošlim događajima i dešavanjima ne mora se odvijati samo u zvaničnim institucijama, poput škole ili muzeja. Postoje razne opcije da učenje istorije bude veoma zabavno, pa čak i da postane nezaboravna avantura za celu porodicu. Stoga smo ovog puta – za sve roditelje koji se pitaju “Kuda sa decom u Beogradu?” – odabrali nekoliko zanimljivih dešavanja koja će mališane odvesti u prošlost, gde će moći da vide stare zanate, probaju tradicionalnu hranu, bave se aktivnostima iz davnih vremena i na zabavan i interaktivan način nauče mnogo o istoriji.

Vitezovi i trubaduri

Festival BELI ORLOVI, koji će od 30. avgusta do 1. septembra 2024. biti održan na Donjem Kalemegdanu, nudi deci jedinstvenu priliku da uče o istoriji, kulturi i tradiciji srednjovekovne Srbije. Porodice mogu zajedno da istražuju sajmište, učestvuju u aktivnostima i stvaraju trajna sećanja kroz zajednička iskustva.

Kuda sa decom: Članovi Udruženja Beli orlovi rekonstruišu vitešku borbu

Na festivalu mališane očekuje srednjovekovno selo sa žiteljima u autentičnim odorama višeg i nižeg staleža, sa istorijski preciznim oklopima i oružjem, kao i ukrasima i nakitom za dame i gospodu. Na radionicama mališani će da uče o kovanju, kaligrafiji, izradi mozaika, saračstvu i još mnogo drugih starih zanata i veština. Uz to, moći će da prisustvuju viteškim borbama u oklopu, rekonstrukciji bitke, streličarskom turniru, jahanju konja i đustranju. Putovanje u srednji vek će biti upotpunjeno bazarom, raznim igraonicama, plesnim radionicama i trubadurskom muzikom.

Inače, Festival BELI ORLOVI je osnovan 2023. godine u saradnji sa JP Beogradska tvrđava i već je osvojio svetsku pažnju sa svojim fantastičnim prikazima srednjovekovne atmosfere. Za decu predškolskog uzrasta ulaz je besplatan. Za ostale cena ulaznice je 500 dinara u pretprodaji i 700 na dane festivala na lokaciji. 

Ovaj život nije lak

Kako bi izgledao naš život kada bismo se iz 2024. preselili u 1424. godinu? Koje su veštine bile potrebne našim precima da bi preživeli u srednjem veku? Odgovore na ova pitanja mališani uzrasta od 7 do 10 godina mogu saznati na radionici Ovaj život nije lak. Radionica će biti održana 24. avgusta od 13 do 14.30 časova u Narodnom muzeju. Radionicu vodi Dena Babajić, kustos edukator. Zbog ograničenih mesta prijavljivanje na ovu besplatnu radionicu je obavezno.

Šetnja kroz istoriju

Porodična šetnja Kalemgdanom neka je vrsta vremeplova. Tokom burne istorije breg iznad ušća Save u Dunav je, zbog svog strateškog položaja, privlačio razne narode. Tu su se vodile mnoge borbe i zato su utvrđenja često bivala do temelja rušena i ponovo podizana. Zato se u okviru današnje tvrđave mogu naći i rimske zidine i srpska srednjevekovna utvrđenja, i turske i austrijske stare građevine. Šetnja po tvrđavi je besplatna, pa iskoristite lepo vreme da sa porodicom obiđete neke od tih građevina.

Za ulazak u Kulu Nebojša, Sahat kulu, Rimski bunar, Veliki barutni magacin i Vojni bunker možete kupiti objedinjenu ulaznicu koja za decu školskog uzrasta koštaju 400, a za odrasle 600 dinara. Objedinjena ulaznica, inače, nije vremenski ograničena i ne podrazumeva posetu svim objektima u jednom danu.

Kuda sa decom: Eksponati sa izložba o srednjovekovnom životu u Stabol kapiji

Takođe, svakog dana, osim ponedeljka, od 11 do 19 časova u unutrašnjoj Stambol kapiji možete pogledati izložbu Putovanje u srednji vek. Cena ulaznice je 80 dinara, a izložba traje do 30. septembra 2024. godine.

Kuda još sa decom u Beogradu?

U subotu, 24. avgusta u Čuburskom parku će biti održana manifestacija Ringišpil. Od 12 do 21 čas mališane očekuje mnoštvo zabave. Organizovane će biti likovne i muzičke radionice, pozorišne predstave, sportske aktivnosti i još mnogo toga. Detaljnije o ovoj manifestaciji saznajte na KSD Instagram profilu.

Još mnogo, mnogo dešavanja namenjenih beogradskim mališanima otkrićete kada instalirate aplikaciju KUDA SA DECOM.

Možda će ti se svideti i

Kuda sa decom - beogradski dani porodice
Dešavanja u Beogradu

Beogradski dani porodice  maj – jun 2024.

  • мај 4, 2024
Tradicionalni Beogradski dani porodice u organizaciji Grada Beograda odžavaju se od 13. aprila do 15. juna 2024. godine, s tim
Kuda sa decom - Avala
Kuda za vikend

Beogradska planina je prava oaza: sve što vas očekuje na Avali

  • мај 4, 2024
Ako razmišljate kuda za vikend najbliža planina Beogradu – Avala je odličan izbor iz mnogo razloga. Na samo pola sata
sr_RSSerbian