Dešavanja u Beogradu Kuda za vikend

Porodična zabava u muzejima

Muzeji nude jedinstveno okruženje za kvalitetno vreme sa porodicom. Mnoga istraživanja na svetskom nivou ukazuju na prednosti posete deteta muzeju. Muzeji mališanima pružaju nezaboravna iskustva učenja, razvijaju njihovu maštu i upoznaju ih sa nepoznatim svetovima i predmetima. Već smo pisali o tome u kom uzrastu je najbolje početi voditi dete u muzej. Ovoga puta dajemo vam ideje u koje muzeje da vodite decu tokom avgusta 2024. godine.

Igre i iluzije

Program Muzeja iluzija.

Sve porodice koje do kraja avgusta posete Muzej iluzija subotom i nedeljom od 12 do 17 časova, uživaće u kreativnim mozgaonicama. Najmlađi mogu da oboje svoj tangram, a ostali posetioci svih uzrasta će se zabaviti slaganjem drvenih mozgalica koje podstiču koncentraciju i razmišljanje „van okvira“. Tu su i raznovrsne društvene igre.

Svake srede i nedelje od 18 časova, muzej je pripremio poseban program Iluzije u online i offline svetu. Posetioci svih uzrasta imaju priliku da kroz istraživanje muzejskih eksponata saznaju više o digitalnoj bezbednosti, a zatim i da se uz pomoć Agape karti dodatno povežu sa bliskim osobama u kvalitetno provedenom vremenu izvan online sveta.

Na Međunarodni dan levorukih (13. avgusta) biće organizovana tura na kojoj će se mališani i roditelji upoznati sa svetom levorukih ljudi koji su ostavili trag u istoriji. Broj mesta na ovoj turi je ograničen, pa je potrebno rezervisati mesto na vreme.

Tajna nakita

Naušnice, druga polovina 9 i prva polovina 10. veka - Narodni muzej Srbije.
Foto: Narodni muzej

U okviru programa Raspust u muzeju, 14. avgusta u Narodnom muzeju Srbije biće oragnizovana radionica Arheolog i ja – Tajna nakita. Radionica će biće održana u terminu od 11 do 14 časova.

Upoznajući i istražujući muzejske zbirke svake srede do kraja avgusta, mališani će imati priliku da, uz akademskog slikara, razviju talenat za crtanje. Naučiće tajne senčenja, crtanja portreta i dočaravnja perspective. Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 godina i počinje u 11 časova. Takođe, svakog petka do kraja avgusta mali ljubitelji knjiga uzrasta od 7 godina mogu da učestvuju u radioici Pišemo zajedno. Radionice počinju u 11 časova.  Sve radionice u Narodnom muzeju su besplatne. Na radionicu je potrebno prijaviti se ranije, jer su mesta ograničena.

Misterija u muzeju

Uz pitanja i zagonetke, mališani će 21. avgusta tokom programa Misterija u muzeju otkriti bogatu istoriju i kulturno nasleđe Doma Jevrema Grujića. Kroz interaktivne zadatke i vođenje prilagođeno deci uzrasta od 7 do 12 godina, u ovom muzeju nastoje da podstaknu radoznalost i ljubav mališana prema istoriji i umetnosti. Deca će na zabavan način učiti o značajnim ličnostima i događajima iz 19. i 20. veka, novim pojmovima i umetnosti. Misterija u muzeju počinje u 15 časova, a cena ulaznice je 500 dinara.

Šta se još dešava u Beogradu?

Ovaj događaj nije u vezi sa temom o muzejima, ali je značajan i zaslužuje pažnju. U noćima od 10. do 12. avgusta 2024. godine bićemo svedoci veličanstvenog nebeskog spektakla – kiše meteora Perseida. S obzirom da je svetlosno zagađenje u Beogradu veoma veliko, jedini način da vaši mališani uživaju u ovom spektaklu jeste da ih odvedete na Avalu.

U sali na ulazu u kompleks Avalski toranj, od 19 do 21 čas, članovi Astronomskog društva “Ruđer Bošković” deliće sa posetiocima svoje znanje o meteorima. Biće organizovane i razne radionice i animacije za najmlađe, a kišu meteora ćete moći do ponoći posmatrati teleskopima i golim okom. Svakoga dana je organizovan i muzički program. Ulaz je besplatan, osim ako ne želite da ovaj nebeski spektakl posmatrate sa Vidikovca toranja. U tom slučaju odrasli će platiti 400 dinara, a deca do 7 godina simboličnih 1 dinar. Ne zaboravite da ponesete prostirku za sedenje ili ležanje.

Sigurni smo da će ovaj spektakl vaši mališani dugo prepričavati i pamtiti. Tim aplikacije KUDA SA DECOM biće prisutan tokom sve tri noći kiše meteora. Dođite da se družimo pod nebom punim meteora!

Program organizovanog osmatranja kiše meteora kod Avalskog tornja.

Još mnogo, mnogo više dešavanja namenjenih beogradskim mališanima saznaćete kada instalirate aplikaciju KUDA SA DECOM.

Možda će ti se svideti i

Kuda sa decom - beogradski dani porodice
Dešavanja u Beogradu

Beogradski dani porodice  maj – jun 2024.

  • мај 4, 2024
Tradicionalni Beogradski dani porodice u organizaciji Grada Beograda odžavaju se od 13. aprila do 15. juna 2024. godine, s tim
Kuda sa decom - Avala
Kuda za vikend

Beogradska planina je prava oaza: sve što vas očekuje na Avali

  • мај 4, 2024
Ako razmišljate kuda za vikend najbliža planina Beogradu – Avala je odličan izbor iz mnogo razloga. Na samo pola sata
sr_RSSerbian